PE ARIPILE VALSULUI
Ansamblul Cameral al Filarmonicii George Enescu
Program:
Jean Sibelius – Waltzer op. 81 nr. 3
Henryk Wieniawski – Capriccio-Valse op. 7
Pyotr IlichTchaikovski – Valse Sentimentale op. 51 nr. 6
Fritz Kreisler – Liebesleid, Liebesfreud și Schon Rosmarin
Ede Poldini-Fritz Kreisler – La Poupee Valsante
Johann Strauss (arr. Alban Berg) – Vals op. 333 Wein, Weiss und Gesang
Johann Strauss (arr. Arnold Schoenberg) – Vals op. 388 Rosen aus dem Suden
Johann Strauss (arr. Anton Webern) – Schatzwalzer
Johann Strauss (arr. Arnold Schoenberg) – Vals op. 411 Lagunen - Walzer
Johann Strauss (arr. Arnold Schoenberg) – Kaiser Walzer
Vioară: Rafael Butaru, Natalia Pancec
Violă: Iulia Goiana
Violoncel: Bogdan Popa
Pian: Monica Gemene
Armoniu: Cătălin Răducanu
Flaut: Ioana Bălașa
Clarinet: Alexandru Avramovici
Contextul acestui concert gravitează în jurul unei gen muzical fundamental în esența artei muzicii clasice: muzica de camera. Grandoarea si experiența imersivă impresionantă a muzicii simfonice au determinat o diminuare graduală a evenimentelor muzicale camerale cu caracter intim si personal. În ultimii ani însă, facilitați și de restricțiile carantinei, atât muzicienii cât și iubitorii de muzică am redescoperit capacitatea muzicii de cameră de a crea o conexiune umana profundă. Artiștii Filarmonicii George Enescu, împreuna cu directorul Marin Cazacu, își doresc să redescopere împreună cu publicul din România pasiunea pentru evenimentele de muzică de cameră printr-o dedicare intensă în organizarea recitalelor si concertelor de muzică de cameră.
Programul acestui concert nu este ales întâmplător, aranjamentele pentru ansamblu cameral ale valsurilor de Johann Strauss avându-și originea într-un proiect asemănător inițiat de marele compozitor Arnold Schönberg, alături de Alban Berg și Anton Webern, în perioada celei de-a doua școli vieneze. Această inițiativă căuta să readucă în atenția iubitorilor de muzică valorile fundamentale ale frumuseții artei muzicale, folosindu-se de ansambluri și concerte camerale.
Sperăm ca prin acest concert să renaștem atmosfera magică a evenimentelor din Viena de acum o sută de ani și să redescoperim împreună magia muzicii clasice de cameră.
Ediția a XI-a cuprinde 9 concerte, câte unul în fiecare săptămână, în perioada 6 iulie – 31 august, la Sala Mare a Ateneului Român. Programul complet al Festivalului Vară Magică - ediția a XI-a este disponibil pe site-ul www.varamagica.ro.
Festivalul Internațional de muzică clasică “Vara Magică” este organizat în fiecare an de Lanto Communication, iar realizarea ediției a XI-a este posibilă cu suportul: Radio România Muzical, TVR2 și Centrul pentru Tineret al Municipiului București (coproducători), Niro Investment Group, Oscar Downstream, Borsec, Luxten Lighting Company, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Marea Lojă Națională din România, ARCUB (parteneri) și Radio România Cultural și Radio Trinitas, Senia Music, Revista Cariere (parteneri media).
Organizatorul nu-și asumă responsabilitatea pentru anumite modificări de program ce ar putea interveni independent de voința sa. Orice eventuale modificări de program vor fi anunțate prin platformele sociale și cele de achiziție bilete online.