Bilete Perfect compus@TNRS - Scena Digitala

Perfect compus@TNRS - Scena Digitala
01.03.23
31.12.26
Perfect compus@TNRS - Scena Digitala
TNRS - SCENA DIGITALA, www.scena-digitala.ro
1 mar 23 - 31 dec 25

Info eveniment: Perfect compus@TNRS - Scena Digitala


Perfect compus

Regia: Alexandra Badea

Costume: Ana Ienașcu
Muzica: Claudiu Urse
Manager proiect: Claudia Maior
Asistent proiect: Corina Predescu

Cu: Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca 

Sala Studio

Str. Emil Cioran, nr. 1A 

 

Radu a plecat de câțiva ani în State, la studii. Vera locuiește în România, lucrează la o firmă străină. Radu și Vera sunt veri îndepărtați care se reîntâlnesc după mulți ani într-un context familial complicat. O moștenire divizează familia. Încercând să găsească o soluție la această problemă, ei descoperă fragmente ale unui trecut tulburător. De la o generație la alta, s-au transmis niște secrete care alimentează aceleași tipuri de comportament, aceeași imposibilitate de a iubi și de a fi iubit. Din trecut, apar, în prezent, personaje cheie ale istoriei lor familiale: 

Ana, bunica Verei, în adolescența sa, a fost martora unei tragedii care a marcat-o pentru totdeauna, o tragedie care depășește cadrul intim și care a implicat familia sa și multe alte familii din Iași. Ana a fost martora unei perioade a istoriei României care nu s-a spus, care s-a ascuns. Radu și Vera încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat atunci, acest fragment de istorie îi tulbură și, în același timp, îi împinge să înțeleagă ce se întâmplă cu ei, care sunt părțile lor de slăbiciune și neasumare, care este posibilitatea lor de a schimba ceva în propria viață, dar și în locul în care trăiesc.

Matei, bunicul lui Radu și fratele Anei, este cel care a traversat timpul, fiind de o parte și de cealaltă a baricadei, câteodată colaborator cu torționarii, altă dată victimă a unui sistem nedrept. Radu a trăit cu o imagine a bunicului lui, iar aceasta începe să se degradeze. O întrebare îi revine obsesiv: Cum ne putem reconstrui după ce am aflat adevărul despre cei cu care am crescut? Ce se întâmplă când aflăm că eroii copilăriei noastre nu au fost întotdeauna la înălțime? Trădarea se moștenește de la o generație la alta?

Eva, mama lui Radu, crescută de Ana pentru a-și ascunde trecutul, este reprezentanta unei alte părți a istoriei României, în care, pentru a supraviețui, trebuia să înveți să minți, să torni, să colaborezi. Ca și Ana, Eva a rezistat, dar a pierdut tot. Eva îi vorbește lui Radu din afara timpului, îi spune tot ce nu a reușit să îi transmită cât au fost împreună. Eva repară trecutul, spunând adevărul.

Scormonind în arhivele familiei și documentându-se pe internet despre trecut, Radu și Vera traversează un parcurs inițiatic, prind curajul de a se privi în față, de a accepta cine sunt și de a-și duce până la capăt dorințele lor cele mai profunde. Mult timp, pentru a se proteja, au ales să fugă de probleme, să se ascundă sau să se resemneze, acum aleg să acționeze, să schimbe ceva și să lupte pentru ideile lor.

Perfect compus este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire, și mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat.
Alexandra Badea

DATA PREMIEREI: 17 APRILIE 2018

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles