Bilete Mat Maneri Quartet

Mat Maneri Quartet
5
iun
Mat Maneri Quartet
Insomnia Café, Strada Universitatii nr. 2, Cluj-Napoca
5 iunie 2024, Ora 20:00

Info eveniment: Mat Maneri Quartet


Mat Maneri | violă

Randy Peterson | tobe

Brad Jones | contrabas

Lucian Ban | pian



Muzica lui Mat Maneri se revendică de la maeștri ai improvizației precum Paul Bley și Paul Motian (cu care Mat Maneri a colaborat), cu un stil personal foarte bine marcat și cultivat de-a lungul anilor. Noul album explorează felul în care surse dintre cele mai diverse - o sonată de violă a lui Brahms, un motiv extras dintr-o improvizație a lui Joe Maneri sau un cântec de leagăn sicilian - pot fi trecute printr-o abordare microtonală. Tăcerea și amintirile pot deveni deopotrivă surse ale improvizației muzicale, prelucrate printr-o imaginație poetică și un impresionant simț al compoziției narative.

 

Pe parcursul carierei sale de peste 25 de ani, violistul american Mat Maneri a schimbat „felul în care lumea jazzului ascultă vioara și viola” (All About Jazz). Astăzi, are reputația de a fi unul dintre cei mai originali artiști ai generației sale, cu o expresivitate pe care publicația The Wire a calificat-o drept „perpetuu fascinantă”. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu reprezentați emblemetici ai muzicii improvizate din secolul XX, printre care tatăl său, Joe Maneri, Cecil Taylor, Tim Berne, William Parker, Craig Taborn și mulți alții.

În 1990, Mat a fondat legendarul Joe Maneri Quartet împreună cu tatăl său, toboșarul Randy Peterson și basiștii Ed Schuller și John Lockwood. Înregistrările cvartetului pentru ECM Records, Hatology și Leo Records au fost recunoscute de critici și colegii muzicieni ca numărându-se printre cele mai însemnate apariții discografice în muzica improvizată din secolul XX. Debutul solo al lui Maneri din 1999 la ECM Records a marcat consacrarea lui ca muzician cu o voce unică. Pianistul Matt Shipp l-a numit „unul dintre cei mai mari cinci muzicieni de improvizație de pe planetă”, reflectând o tot mai clară definire a lui Maneri ca figură centrală în muzica din Statele Unite.

Cvartetul e completat de bateristul Randy Peterson, unul dintre primii colaboratori ai lui Maneri, cu care a început să cânte în Boston, la sfârșitul anilor 1980, și cu care are o legătură muzicală aproape telepatică. Pianistul Lucian Ban este unul dintre muzicienii de care Maneri a fost cel mai apropiat în ultimul deceniu și un partener important într-un constant dialog creativ. Brad Jones este basistul perfect pentru a echilibra cvarterul.

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles