Primii pași în colectivitate. Un dialog deschis părinte - specialist
9 octombrie, 13.30 - 19.30
Hotel Univers-T, în Cluj-Napoca
Adaptarea copiilor în colectivitate reprezintă un pas esențial în dezvoltarea lor socială și emoțională. Trecerea de la mediul familial la cel colectiv poate să reprezinte o provocare pentru cei mici, dar și pentru părinți. Această trecere necesită atenție și suport pentru a asigura o experiență benefică și pozitivă pentru copii.
Începerea grădiniței / creșei este prima expunere semnificativă a copiilor la un mediu social organizat, diferit de cel de acasă. Aceasta implică adaptarea la noi rutine, interacțiunea cu alți copii și adulți, precum și dezvoltarea unor abilități sociale esențiale. Această tranziție poate fi copleșitoare pentru copii, dar și pentru părinți, care trebuie să gestioneze anxietățile și temerile legate de separare. Educația timpurie este un efort comun între părinți și educatori. Comunicarea și colaborarea eficientă între aceștia sunt esențiale pentru a crea un mediu sigur și stimulant pentru copii.
Dezvoltarea prin activități educative sau sportive bine structurate este foarte importantă pentru formarea abilităților cognitive, sociale și emoționale ale copiilor. Acestea reușesc să stimuleze creativitatea, gândirea critică și reziliența emoțională. Conferința va evidenția rolul acestor activități în educația timpurie și modul în care ele pot fi implementate eficient și totodată plăcut atât pentru copii, cât și pentru părinți.
INVITAȚI
Dr. Ana Ștefănescu – medic primar pediatru
Dr. Minodora Varga – medic primar alergolog
Gabriela Maalouf – psiholog, terapeut, influencer
Ioana Haș - nutriționist - dietetician Autorizat, specialist în Nutriție Clinică și Comunitară
Dr. Ana Băiescu - psiholog, membru al Academiei de Terapie IMAGO România
Alexandra Gross – specialist în psihologia dezvoltării
Ana Ioaneș – mama care îmbină domeniul medical cu cel educațional
Ionuț Rada – inițiator al platformei The Rada Way, mentor sportiv, fost fotbalist internațional
Discuțiile vor fi moderate de Anca Dinu, jurnalist, expert relații publice, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul comunicării.
Banii strânși din bilete, vor fi donați unui program pentru sănătatea copiilor.
Participarea la eveniment se face prin rezervarea unui loc în valoare de 50 lei. Banii strânși astfel vor fi donați către Asociația SAMAS, în sprijinul programului “Sănătos de mic”, care își propune să reducă prevalenţa obezităţii în rândul copiilor și să formeze bune obiceiuri alimentare.
Inițiat în 2017 de către Asociaţia SAMAS și Danone România, Sănătos de mic include activități dedicate personalului medical și didactic din grădinițe, părinților și copiilor: specializarea cadrele medicale și didactice în nutriția sănătoasă a preșcolarului, organizarea de ateliere de gătit sănătos pentru părinți și copii și organizarea de conferințe cu specialiști, pentru părinți.
În cadrul programului ”Sănătos de mic” au fost elaborate și: un manual de 10 lecții interactive pentru copii, de introdus în curriculum la grădinițe, un Ghid de nutriție pentru părinți, editat sub coordonarea unui comitet științific condus de prof. acad. Nicolae Hâncu, precum și jocul ”Căpitanul Farfurie”, pentru o alimentație sănătoasă în familie. În 2022, a fost lansată și platforma cursuri.sanatosdemic.ro, destinată formării cadrelor didactice și medicale, precum și celor interesați de nutriția sănătoasă a copiilor.
Implementarea programului în grădinițele de stat este gratuită pentru acestea, costurile pentru activități și materiale fiind acoperite integral de partenerii proiectului.
PROGRAM
13.30 - 14.00 - Welcome Coffee
14.00 - 15.30 - Panel 1
15.30 - 16.00 - Q&A panel 1
16.00 - 16.30 - Coffee break
16.30 - 18.00 - Panel 2
18.00 - 18.30 - Q&A panel 2
18.30 - 19.30 - Cocktail Talks: prosecco, wine & healthy bites
Accesul în sală se face prin prezentarea biletelor în format electronic sau tipărite.