„INCANTAȚII” - De la Enescu la jazz
Acompaniată de Călin Grigoriu (chitară) și Andrei Kivu (violoncel), cântăreața de renume mondial TEODORA BRODY, proaspăt întoarsă de la New York unde a susținut un concert la Carnegie Hall, va încânta publicul băcăuan cu un repertoriu variat, de la adaptări ale unor binecunoscute teme clasice la jazz și World Music, într-un concert organizat de Centrul de Cultură „George Apostu” și Muzeul Național „George Enescu”.
Născută în România, Onești, Teodora Brody-Enache locuiește acum în Elveția și și-a început studiile în jazz clasic, ieșind în evidență pentru prima oară la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, cântând alături de legendarul pianist de jazz Johnny Răducanu.
Apreciată pentru forța sa vocală extraordinară și pentru viziunea sa creativă, Teodora Brody este un pionier al fuziunii dintre jazz și doină, fiind recunoscută pe plan global pentru a fi prezentat publicului internațional acest tip de muzică extraordinar, profund emoționant. Teodora a apărut în mod regulat pe scenele unor prestigioase festivaluri de jazz din Europa, inclusiv Montreux, Lugano și Marciac, iar peste Atlantic, a interpretat la US Library of Congress și la Corcoran Gallery of Art, cât și în cluburi legendare precum Iridium New York și Blues Alley în Washington D.C.
Andrei Kivu este primul violoncelist român care a cântat integrala Suitelor de J. S. Bach și unicul în lume care a transcris și cântat Sonatele și Partitele de Bach pentru vioară. Este interesat de stiluri dintre cele mai diverse (jazz, muzica contemporană, world music). A cântat ca solist acompaniat de Orchestre Royal de Wallonie, NYU Orchestra, Katovice New Music Orchestra, Traditions Musicales Francaises, printre altele. A predat violoncel și muzica de cameră la New York University, University of Minnesota, Conservatorio Real de Madrid, Academia de Muzica Givat Ram din Ierusalim și a avut privilegiul de a cânta cu mari artiști, precum David Hykes, Teodora Brody, Alejandro Iglesias Rossi, Evan Parker, Nanae Yoshimura și mulți alții. Apare pe numeroase CD-uri cu distribuție internațională, cele mai onorante fiind cele două colaborări cu Mode Records (New York).
Călin Grigoriu este fără îndoială cel mai titrat chitarist român. În egală măsură compozitor inspirat și aranjor, abordează o mare varietate de stiluri (de la baroc la contemporan, de la clasic la jazz…). A cântat cu mari artiști (precum Steve Vai, Teodora Brody și mulți alții). A făcut deja de câteva ori înconjurul lumii, încântând publicul cu sensibilitatea și versatilitatea sa. Absolvent al Universității de Muzică din București, a compus și interpretat muzica pentru zeci de filme și spectacole de teatru (în București a colaborat în repetate rânduri cu Teatrul Național). Este foarte adesea invitat să cânte în formule instrumentale dintre cele mai diverse, aducând întotdeauna o prospețime și o înțelegere a muzicii cu totul ieșită din comun. Călin Grigoriu a transcris și adaptat pentru chitară sute de lucrări de muzică clasică (de la Bach la Liszt, de la Monteverdi la Messiaen).