Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
De: Heiner Müller
Regia: Hunor Horváth
Asistent regie: Paula Breuer
Dramaturgia: Genia Enzelberger
Scenografia: Elöd Golicza
Costumele: Andreea Săndulescu
Video: Andrei Rancz
Muzica: Bence Konya-Ütö și Magor Bocsárdi
În distribuție: Emőke Boldizsár, Daniel Plier, Valentin Späth, Olga Török; Paulei Breuer
SINOPSIS
Bărbat și femeie – o relicvă a unei lumi trecute
Într-un joc al travestiurilor ingenios orchestrat de Hunor Horváth, fiecare actor devine pe rând atât Marchiza de Merteuil, cât și Vicontele de Valmont, două personaje cu un caracter îndoielnic, care se bucură să distrugă pe rând, cu aroganță, totul în jurul lor, uzitând de un set de concepte morale interpretate chiar de ei. Nu au îndurare nici măcar față de propria persoană, oglindindu-și degradarea fizică unul în celălalt. Sexualitatea a devenit pentru ei un joc de putere în care domină pofta de distrugere. Pentru a putea, totuși, savura pasiunea reciprocă, încep un joc de roluri, în care Merteuil îi joacă pe Valmont și pe nepoata virgină, iar Valmont le joacă pe Merteuil și pe mătușa pioasă. Acest joc le permite să exploreze identitatea sexelor, trupurile, controlul și devotamentul, fără a-și strica reputația în fața lumii. O lume care deosebește doar conducătorii de supuși și care încurajează o bătălie între sexe din care nu va ieși niciun învingător. Cei patru actori se aventurează în piesa cu două personaje a lui Heiner Müller, pentru a analiza pasiunea, într-o lume în care corpurile au devenit politice și oamenii sunt captivi, în contextul unei lumi care a trecut deja prin numeroase declinuri.
„Cred că, în ziua de azi, teatrul ar trebui să reprezinte un loc al unei reflecții colective. Ne lipsesc locul și timpul pentru cele mai importante mecanisme care le permit societăților și oamenilor să dialogheze cu sinele și cu lumea. Încă de la prima lectură, am intuit că materia acestui text va vorbi despre eșecul valorilor noastre occidentale. Omenirea a fost la un moment dat plină de speranță, iar noi ne-am bucurat de ceea ce aduce cu sine lumea modernă. Progresul a fost plăcut, dar promisiunile nu au fost, din păcate, cu adevărat ținute. Valorile care au stabilizat cultura noastră sunt mai mult scopuri decât mijloace, arme pentru ego-urile noastre gonflate. Patriarhatul s-a manifestat prin intermediul economiei și a dus la tocirea capacității noastre de a empatiza. Conversațiile sunt cele care ne distrag atenția pentru o clipă de la conștientizarea că declinul nostru se apropie. În „Quartett”, bărbatul descoperă că este mai bine să fii femeie decât învingător. Femeia care a luptat întreaga-i viață împotriva acestui raport de putere îl otrăvește pe acest bărbat și rămâne singură. Adam și Eva au ajuns la final. Iar la final mai rămâne doar cancerul, ca un copil nenăscut care crește în noi. Dragostea ar fi fost forța care ar fi putut amâna distrugerea noastră. Și, totuși, ce urmează să se întâmple mai departe? Răspunsul la întrebarea aceasta rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi...”
Hunor Horváth, regizor
Prezentat în limba germană, cu traducere în limbile română și engleză
Spectacol realizat în parteneriat cu Goethe Institut București și Forumul Cultural Austriac București și susținut de IFA (Institutul pentru Relații Externe Germania).
Spectacolul nu este recomandat celor sub 16 ani
Data premierei: 13.03.2020
Biletul individual este activat în momentul introducerii codului de abonat în câmpul VIZIONARE în termen de 30 de zile de la momentul achiziției.
Spectacolul este disponibil pentru 4 ore de la activare și alegerea intervalului de timp pentru vizionare.