Spectacol de Euritmie și Teatru în abordarea
artistică a euritmistului de origine japoneză
Taisuke Sasaki.
Reprezentativă pentru spațiul carpato-dunărean balada Miorița este centrul unei permanente dezbateri, fiind în atenția multor oameni de cultură care au încercat să o substragă fondului folcoric si să o subordoneze diverselor curente literare si filosofice.
”Pe un picior de munte, pe plaiuri mărunte”, viața unui păstorului arhetipal este amenințată de zăcasie, care latentă fiind se înfiripa teluric în frații săi. Miorița personaj oracol, antropomorf, este martor la ticluirea socotelii dintre cei doi ciobani, loialitatea ei și recunoașterea calităților sufletești ale păstorului iubit determinând-o să îi împărtășească acestuia primejdia în care se află. Păstorul își întâmpină neînfruntat destinul, cu demnitate, acceptand fără împotrivire legitățile cosmice. Trecerea este însoțită de cântec ritualic din caval ca reprezentare simbolica a împlirii viețuirii pământești.
”Joi de dimineața, pe rouă pe ceață” o maică bătrână își caută fiul cu ochii înlacrimati. Ticluind calea de comunicare cu elementele naturii aceasta depășește limitele spațiului convențional cautand răspuns din partea Dunării, a Lunii și a Ceții. Răspunsul: inevitabila moarte, nunta cosmică, nașterea spirituală.
”Joi de dimineată, cu rochia creață” o tânără cu ”neagră cosiță” își plânge sortitul cântănd prevestitor reîntâlnirea în viața de apoi.
Distribuție: Flavia Tomescu Sasaki, Taisuke Sasaki, Smaranda Georgescu, Massimiliano Nugnes, Alexandru Tudor Sabau.
Vârsta recomandată +13 ani