Teatrul National Radu Stanca

Teatrul National Radu Stanca

 

 

Istorie

În 1788, Martin Hochmeister a înfiinţat la Sibiu primul teatru, prin transformarea Turnului Gros din centura de apărare a oraşului în clădire pentru spectacole. În Teatrul din Turn cu loje din lemn de trandafir au început să se joace piese de Shakespeare şi Molière, texte ale iluminiştilor, ale romanticilor germani, toate fiind consemnate în cronicile unui săptămânal teatral în limba germană, înfiinţat în 1778. Însă primele manifestări teatrale din Sibiu sunt menţionate încă din 1582. Cu sprijinul asociaţiei breslelor s-a construit în Piaţa Mare o scenă turnantă, o minune a tehnicii la vremea ei, care se putea roti şi pe care se jucau „Misterele Medievale". În prezent există la Muzeul Brukenthal prima cortină a unui teatru care s-a născut acum 432 de an, mărturie de valoare care s-a păstrat în condiţii excepţionale.

Teatrul Naţional „Radu Stanca" este o instituție publică de spectacole de repertoriu care are în componenţă o secţie română şi una germană, prezentând spectacole în cele două limbi şi participând la numeroase coproducţii internaţionale. Radu Stanca este unul dintre cei mai interesanţi autori, dramaturgi, poeţi şi oameni de teatru din România care şi-a legat numele de Sibiu atât ca poet, autor şi eseist, cât şi ca regizor, fondator de teatru şi şcoală. Radu Stanca s-a stins în plină putere creatoare, la doar 42 de ani.

Activitate

Teatrul Naţional „Radu Stanca" este continuatorul tradiţiei de aproape cinci secole de teatru în Sibiu şi în regiune şi, alături de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, a reuşit performanţa unică de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană pentru Sibiu, în anul 2007. Având în repertoriu 85 de spectacole diferite, pornind de la tragedia greacă şi ajungând la cel mai novator experiment al secolului XXI, Teatrul Naţional „Radu Stanca" colaborează cu cei mai importanţi regizori români şi europeni: Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Andriy Zholdak, Kushida Kazuyoshi, Armin Petras, Rodrigo Garcia, Mihai Măniuţiu, Tompa Gábor, Alexandru Dabija, Claire Dancoisne, Charles Muller, Yury Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Robert Raponja, Masahiro Yasuda, Eugenio Barba, Gigi Căciuleanu, Dragoş Galgoţiu, Zoltán Balázs și Levan Tsuladze. Spectacolele Teatrului Naţional „Radu Stanca" au fost invitate la cele mai importante festivaluri ale lumii, derulând turnee la Edinburgh, Avignon, Bruxelles, Roma, Tokyo, Seul, Sankt Petersburg, Moscova, Napoli, Paris, Merida, Liverpool, Londra, Budapesta, Tampere, Poznan, Varşovia, Köln, Freibourg, Barcelona, Lisabona, Porto, Cairo, Erevan, Tbilisi, Nitra, Atena, Thessaloniki, Belgrad, Varna, Pécs, Lille, Tel Aviv, Omsk, Chişinău și Sarajevo.

Pol de dezvoltare culturală

Teatrul Naţional „Radu Stanca" a creat, împreună cu Festivalul Internaţional de Teatru, Bursa de Spectacole de la Sibiu (singura din centrul şi sud-estul Europei), şcoala de teatru din cadrul Universităţii „Lucian Blaga" Sibiu şi şcoala de management cultural din cadrul aceleiaşi universităţi, devenind una dintre cele mai importante platforme de creativitate, dialog şi mobilitate a artiştilor din întreaga lume.

Răspunzând tuturor provocărilor contemporane, spectacolele Teatrului Naţional „Radu Stanca" încearcă să surprindă diversitatea tendinţelor din artele spectacolelor, pornind de la tradiţie, cuvânt şi imagine, şi ajungând la spectacole de instalaţii, teatru-dans, muzicale etc.

Colaborări internaţionale

Vocaţia internaţională nu se materializează numai în turnee, ci şi într-o multitudine de coproducţii cu structuri de spectacole şi festivaliere din întreaga lume. Spectacolele, regizorii şi artiştii colaboratori ai Teatrului Naţional „Radu Stanca" au primit nenumărate premii naţionale şi internaţionale. Începând cu anul 2000, Teatrul „Radu Stanca" a cunoscut deschiderea porţilor pentru colaborări naţionale şi internaţionale, invitând la Sibiu reputaţi regizori români şi străini. Au fost realizate spectacole de mare valoare artistică precum: „Ultima zi a tinereții" de Tadeusz Konwicki, „Opinia publică" de Aurel Baranga, „D’ale carnavalului" de I. L. Caragiale, „Lulu" de Frank Wedekind, „Hamlet" de William Shakespeare, „Faust" de J. W. Goethe, „Trilogia Evreiască" (cu spectacolele „Experimentul Iov" după Cartea lui Iov, „Ecleziastul" după Biblie şi „Shoah. Versiunea Primo Levi" după interviuri cu Primo Levi,), „Călătoriile lui Gulliver" după Jonathan Swift, „Oidip" după Sofocle, „Mozart steps" (teatru coregrafic), „O poveste japoneză" după Chikamatsu Monzaemon, „Viaţa cu un idiot" de Victor Erofeev, „Balul" după o idee lansată de Théâtre du Compagnol, „Pescăruşul" de A. P. Cehov, „Othello" de W. Shakespeare, „Electra" după Sofocle şi Euripide, „Idiotul" de F. M. Dostoievski, „Aşteptându-l pe Godot" de S. Beckett, „Nunta lui Figaro" de Beaumarchais, „Pilafuri şi parfum de măgar" după Cartea celor 1001 nopţi, „Anonimul veneţian" de Giuseppe Berto, „O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, „Gaiţele" de Al. Kiriţescu, „Cumnata lui Pantagruel" după scrierile lui Rabelais, „Eu, Rodin" de Patrick Roegiers, „Perşii" de Eschil, „Rusalka" de Antonin Dvorák, „Nora" de H. Ibsen.

Premii

În 2003 Teatrul „Radu Stanca" este clasat ca fiind primul teatru din ţară, iar spectacolul „Othello" primește premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol al stagiunii". În anul 2005 regizorul Radu Alexandru Nica primeşte Premiul UNITER pentru Debut, pentru spectacolul „Nora", iar în 2008, Ofelia Popii primeşte Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, pentru rolul Mefisto din megaspectacolul „Faust", în regia lui Silviu Purcărete. Tot în anul 2008, Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu a primit premiul pentru cea mai bună dramaturgie, cel mai bun montaj (Mihai Măniuţiu) şi cea mai bună actriţă în rol principal (Mariana Mihu) la Festivalul de Teatru Clasic de la Merida (Spania), unde a prezentat spectacolul „Electra" după Sofocle şi Euripide, regia Mihai Măniuţiu. În același an a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul ExPonto (Ljubljana, Slovenia), unde a prezentat spectacolul „Cumnata lui Pantagruel", regia Silviu Purcărete.

În august 2009, Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu a înregistrat un succes fenomenal la Festivalul Internațional de la Edinburgh, unde a jucat cu casa închisă 5 reprezentații ale spectacolului „Faust" după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete. Cu această ocazie, actriţa Ofelia Popii a primit premiul The Herald Angel pentru cea mai bună actriţă. Ofelia Popii a fost premiată și în anul 2011 pentru spectacolul „Felii", cu titlul de Cea mai bună actriță într-un rol principal, în cadrul Galei UNITER.

Gala Premiilor Festivalului de Comedie de la București aduce în 2011 două premii pentru spectacolul „Opinia publică", pentru care Nicu Mihoc primește Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, iar Dragoș Buhagiar Premiul pentru cea mai bună scenografie.

Un punct important al agendei din 2011 îl constituie turneul de la Bruxelles, unde a fost prezentată mega-producția Faust, la care a participat și Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Turneul s-a derulat cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ministerului Culturii.

Anul 2012 aduce o nouă participare prestigioasă a Teatrului Naţional „Radu Stanca" la Festivalul Internațional de la Edinburgh, cu spectacolul „Călătoriile lui Gulliver", unde Silviu Purcărete primește premiul Herald Angel pentru regie. În țară, Teatrul Naţional „Radu Stanca" participă la Festivalul Comediei Românești cu spectacolul „D’ale carnavalului", regia Silviu Purcărete și obține patru premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol („D’ale carnavalului"), Premiul pentru cea mai bună regie (Silviu Purcărete), Premiul pentru cea mai bună scenografie (Dragoș Buhagiar) și Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Adrian Matioc). De asemenea, în anul 2012 Teatrul Naţional „Radu Stanca" primește Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, pentru „Ultima zi a tinereții", regia Yuri Kordonsky.

Și în anul 2013 Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol revine Teatrului Naţional „Radu Stanca", pentru „Călătoriile lui Gulliver", exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, coordonator Silviu Purcărete.

De asemenea, în anul 2013 Constantin Chiriac, director al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a câștigat Premiul pentru Teatru, oferit în cadrul Galei Superlativelor VIP, ce a avut loc la București pe data de 15 ianuarie.

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles